Bestemmingen,  Istanbul,  Ontdek Turkije

Stedentrip | Wat te doen in Istanbul?

Eind maart was ik samen met mijn man twee dagen in Istanbul. Wat natuurlijk veel te kort was in deze wereldstad! Probeer maar eens alle bijzondere bezienswaardigheden en grote bazaars in twee dagen te proppen. Dat lukt gewoon weg niet. Toch zijn we een heel eind gekomen, maar hier komen wij zeker nog een keer (of twee) terug.

In dit artikel lees je over wat ik heb gedaan in Istanbul. Van praktische reistips tot de ‘must see’ bezienswaardigheden. Ga je mee op verkenningstocht door Istanbul?

Dag 1

Ons hotel Pera City Suites bevond zich in de wijk Beyoğlu. Dit is aan de andere kant van de Galatabrug van het historische centrum. Beyoğlu is een hippe wijk met de beroemde Istiklal caddesi, waar veel winkels en restaurants zich bevinden. Vanaf de Istiklal caddesi loop je makkelijk naar beneden richting de Galatabrug, maar eerst kom je de Galata toren tegen.

Galata toren (Galata Kulesi)

Een prachtige toren, uit de 14de eeuw, van zo’n 63 meter hoog. Wij moesten even geduld hebben, voordat wij naar binnen konden, maar het was het wachten meer dan waard. Met een lift ga je omhoog. Vanaf hier moet je nog enkele trappen omhoog klimmen. Dan kom je uit bij het restaurant met een balkon rondom, waar je ook een rondje om de toren kunt lopen. Vooral doen! Geniet van het prachtige uitzicht. Vanaf hier kun je de verschillende historische bezienswaardigheden al zien liggen.

Bij binnenkomst hebben wij ook nog de fly ride geboekt. Dit is een helikopter simulatievlucht over Istanbul, langs en zelfs door de belangrijkste bezienswaardigheden.

Adres: Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sok., 34421 Beyoğlu/İstanbul
Entree: 25 TL
Flyride: 20 TL

Galatabrug (Galata Köprüsü)

Deze brug bestaat uit twee delen. Boven is er een drukke weg, maar ook lokale vissers die, van zonsopgang tot zonsondergang, hun hengels in de Bosporus hangen. Onder zijn veel restaurants, waar je lekker kunt genieten van het uitzicht en niet te vergeten de verse vis gerechten.

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Galata Köprüsü, 34425 Beyoğlu/İstanbul

Kruidenbazaar (Mısır Çarşısı)

Wanneer je de Galatabrug over bent, loop je al snel tegen de kruidenbazaar aan. Op deze bazaar zijn verse specerijen te koop. Daarnaast vind je hier ook gedroogde vruchten, verschillende soorten noten, baklava en allerlei soorten kaas.

Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih/İstanbul

Süleymaniye Moskee (Süleymaniye Camii)

Rechts van de kruidenbazaar ligt de Süleymaniye moskee. Het vereist even wat klimwerk, maar het is een schitterend bouwwerk. Minder bekend dan de Hagia Sophia, maar even indrukwekkend.
Let er wel op dat de moskee op bepaalde tijden, wanneer er gebeden wordt, gesloten is voor toeschouwers.

Adres: Süleymaniye Mah., Prof. Sıddık Sami Onar cad. No:1, 34116 Fatih/İstanbul
Entree: Gratis

Grote overdekte bazaar (Kapalı Çarşı)

In deze bazaar vind je meer dan 1000 winkels met de mooiste spullen in meer dan 50 straten. Denk bijvoorbeeld aan Turkse theesetjes, waterpijpen, glas in lood lampen, goud, tapijten of leren kleding. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier.

Adres: Beyazıt Mh., 34126 Fatih/Istanboel

Dag 2

‘Save the best for last’ wordt er vaak gezegd. Alhoewel onze eerste dag al zo indrukwekkend was, was deze nog indrukwekkender. We zijn vanaf ons hotel direct richting de Blauwe Moskee gelopen.

Blauwe Moskee (Sultanahmet Cami)

Niet blauw van binnen, maar zeer kleurrijk van binnen. Helaas konden wij al het moois binnen in de moskee niet goed zien. De moskee was gesloten voor een renovatie. Deze staat dus nog hoog op mijn bucketlist!

Tip! Ga in een restaurantje met rooftop bar in de buurt een theetje drinken. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht op dit fantastische bouwwerk.

Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul
Entree: Gratis

Hagia Sophia (AyaSofya)

Recht tegenover de Blauwe Moskee vind je de Hagia Sophia. Dit is een zeer bijzonder bouwwerk, want het is van een kathedraal veranderd in een moskee. De resten hiervan kun je nog zien. Buiten dat zijn ook de details geweldig om te zien, zoals verschillende mozaïken. Het kan zijn dat je lang moet wachten in de rij. Probeer daarom ’s morgens vroeg of juist laat in de middag te gaan.

Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul
Entree: 40 TL

Basilica Cisterne (Yerebatan Sarnıcı)

Op zo’n veertig meter van het Hagia Sophia vind je de Basilica Cisterne. Deze ondergrondse ruimte heeft iets magisch, door de prachtige verlichting. Het wordt niet voor niks het verzonken paleis genoemd. Eigenlijk is het een, uit de zesde eeuws, Byzantijns ondergronds waterreservoir.

Adres: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih/İstanbul
Entree: 20 TL

Topkapi Paleis (Topkapı Sarayı)

Vanaf het Hagia Sophia loop je makkelijk via toegangspoorten richting het Topkapi Paleis.

Wij hadden helaas geen tijd meer om hier naar binnen te gaan. Dus deze staat ook nog op mijn bucketlist. In plaats daarvan hebben we een kleine wandeling gemaakt door het Gülhane Park.

Adres: Cankurtaran Mh., 34122 Fatih/Istanboel
Entree: 40 TL

Stedentrip

Istanbul staat tegenwoordig hoog op menig stedentriplijstje. Zo ook op die van mij. Deze stedentrips worden al kant en klaar aangeboden, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een reis samen te stellen door een vliegticket en hotel los te boeken.

 
Ben jij wel eens in Istanbul geweest? En welke ‘must see’ moet ik volgende keer echt niet vergeten? Laat het mij weten en inspireer andere reizigers met jouw tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *