Alanya Guide,  Bezienswaardigheden

Syedra; de verborgen oude stad


De ruïnes van Syedra ligt in de regio van Alanya, gelegen in het Taurusgebergte en geeft je een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Naast de Syedra ruïnes ligt de regio Alanya vol met oude steden en ruïnes, zoals Leartes. Deze overblijfselen laten het verleden van Alanya goed zien.


Geschiedenis van Syedra

Van de 7e eeuw voor Christus tot de 13e eeuw was Syedra een stad in Cilicië, de regio die tegenwoordig de provincies van Mersin, Adana, Osmaniye en delen van Hatay en Antalya besloeg.

De eerste oude Griekse nederzetting van Syedra dateert uit de 7e eeuw voor Christus, waar de Grieken in grotten leefden. Syedra ligt aan de kust op 400 meter boven zeeniveau, gelegen in het Taurusgebergte. De moedige inwoners van Syedra slaagden erin om de piraten, die zich verscholen in de grotten aan de kust, te verdrijven. Keizer Septimus Severus prees de inwoners voor hun moed en schreef een brief op een marmeren steen.

Tijdens het hoogtepunt had de stad meer dan 4000 inwoners. Ze bouwden een groot waterbassin voor drinkwater en een spa om in te baden. Rond de marktplaats in het stadcentrum werden zuilen gebouwd. De stad werd een knooppunt voor de Romeinse maritieme handel. De grootste havenstad in de regio was Side.

Tijdens het Byzantijnse Rijk werd Syedra versterkt met een vestingmuur. Ook bouwden de Byzantijnen kerken en een begraafplaats. Tegen het einde van de 11e eeuw was de invloed van de Byzantijnen afgenomen en namen de Armeniërs Syedra op in hun Silezische Rijk. Toen in de 13e eeuw uiteindelijk de Ottomanen Cilicië in Armenië veroverden, verlieten de laatste bewoners de stad en veranderden het in een ruïne.

Wandelen

Een wandeling in Syedra is een combinatie van natuur, historie en rust. Loop door het centrum van de oude stad met de omgevallen zuilen, waar vroeger koningen en koninginnen hebben gelopen. Loop door de ruïnes van verschillende gebouwen en vergeet vooral niet te genieten van het schitterende uitzicht.

Entree en route naar Syedra

De entree is gratis. De openingstijden zijn seizoensgebonden. In de zomer van 08:30-19:00 uur. In de winter van 08:30-17:00 uur.

Vanaf Alanya/Mahmutlar volg je de D400 richting Gazipaşa. Enkele kilometers na Mahmutlar, bij Seki, sla je linksaf naar Syedra, dit staat duidelijk met borden aangegeven. Je volgt de weg omhoog, vervolgens houdt de verharde weg op, maar je kunt met de auto gewoon verder rijden. Boven aangekomen is er een mooie parkeerplaats en een toiletgebouw.

Alanya Archeologisch Museum

Veel van de artefacten die tijdens de opgravingen zijn gevonden, zoals het gedenksteen van de keizer, worden tentoongesteld in het Alanya Archeologisch museum.

Welke ruïnes in de regio van Alanya vind jij het mooist?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *