TRAVEL


UNESCO Werelderfgoedlijst Turkije

UNESCO Werelderfgoedlijst; De meest bijzondere plekjes in Turkije #1

Dat Turkije een prachtig land is met een schitterende natuur en historische bezienswaardigheden weet iedereen, maar wisten jullie ook dat Turkije momenteel maar liefst 17! noteringen heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om het lezen leuk te houden, is de lijst in tweeën gesplitst, maar daarover later meer.

Wat is de UNESCO Werelderfgoedlijst?
UNESCO is de afkorting voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Met andere woorden; deze organisatie heeft als doel het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

De bekendste activiteit van UNESCO is de Werelderfgoedlijst. De locaties op deze lijst bevatten cultureel en natuurlijk erfgoed wat onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld is en deze bijzondere plekken moeten bewaard blijven voor het nageslacht. Op dit moment staan er op de Werelderfgoedlijst meer dan 1000 noteringen, die verdeeld zijn over 165 landen.

Selimiye moskee en zijn sociale complex in Edirne
De Selimiye moskee met zijn grote koepel en vier elegante minaretten domineert in de voormalige Ottomaanse hoofdstad Edirne. Naast de moskee bestaat het complex onder andere uit een overdekte markt, Islamitische scholen en een buitenplaats. Het interieur met Iznik-tegels is tot op heden onovertroffen.

Historische delen van Istanbul
De lange historie van het Romeinse en Ottomaanse Rijk hebben in Istanbul een unieke samensmelting van architecturale bouwwerken achtergelaten. De Europese en Aziatische invloeden zijn hier goed te zien en dat maakt Istanbul tot een zeer bijzondere stad. Een aantal van de hoogtepunten zijn onder andere het Aya Sophia, Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis.

Bursa en Cumalıkızık; de geboorte van het Ottomaanse Rijk
De allereerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk; Bursa. De historische bezienswaardigheden bevinden zich in wat delen van de stad Bursa en in het nabijgelegen dorp Cumalıkızık, die terugleiden tot het ontstaan van het Ottomaanse Rijk.

Archeologisch gebied van Troje
Een van de beroemdste archeologische vindplaatsen te wereld; Troje. De overblijfselen zijn het belangrijkste bewijs van het eerste contact tussen de beschavingen van Anatolië en de mediterrane wereld en met het Trojaanse Paard zouden de Grieken de inwoners van Troje hebben verrast.

Efes (Efeze)
Gedurende de oudheid was Efes een belangrijke haven- en handelsstad van de Griekse Ioniërs. Er bevinden zich nog veel overblijfselen uit het Romeinse Rijk, waaronder de tempel van Artemis, een theather en een indrukwekkende bibliotheek.

Hierapolis & Pamukkale
Pamukkale is met zijn kalksteenformatie een indrukwekkend natuurverschijnsel. Uit bronnen die ontspringen vanaf een 200 meter hoge rots stroomt warm, koolzuurhoudend water over de terrassen naar beneden. De stad Hierapolis bevindt zich rondom Pamukkale. De Romeinen legde hier een badhuis aan om de warmwaterbronnen, die een therapeutische werking hebben, goed te benutten.

Aphrodisias
Als jongste lid van de Werelderfgoedlijst (sinds najaar 2017) bestaat Aphrodisias uit twee delen. Aan de ene kant de archeologische site van Aphrodisias en aan de andere kant de marmergroeven ten noorden van de stad. De stad dankt zijn rijkdom aan de marmergroeven en de kunst die beeldhouwers daarvan maakten.

Meer weten over de UNESCO Werelderfgoedlijst?

Genoten van deel 1 van de UNESCO Werelderfgoedlijst en nieuwsgierig naar deel 2? Hou de blog in de gaten, want deze volgt binnenkort!


Historical town of Leartes

Leartes; Een historisch stadje in Mahmutlar

Op zo’n 25 kilometer van Alanya ligt het historische stadje Leartes, of nouja de overblijfselen ervan. Het bevindt zich op de Cebel-i Reis berg, die een hoogte heeft van 1650 meter. De ruïnes van Leartes bevinden zich op zo’n 800 meter boven zeeniveau.

Zin om wat meer van Alanya’s historische omgeving te zien tijdens een mooie wandeling dan is Leartes een goede keuze. De weg er naar toe is tot zo’n 6 kilometer met asfalt. Daarna houdt het asfalt op en is de weg slecht begaanbaar, vooral na een regenbui. De meeste auto’s zullen er wel naar toe kunnen rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto beneden te parkeren en zelf de wandeling omhoog te maken. Onderweg kun je genieten van het zeer mooie uitzicht.

Boven aangekomen is de wandeling nog niet voorbij, zorg er dus voor dat je goede schoenen aan hebt en wat water mee hebt voor onderweg. Het gebied is niet recht en er wordt dus flink geklommen en geklauterd, maar het is het zeker waard!

Het gebied bestond uit onder andere uit huizen van keizers, markt, hamam, een theater, het heiligdom Zeus Megistos, een Apollo tempel, een Caesar tempel, een grote cisterne, een halfronde nis, en een necropolis. De overblijfselen van de Byzantijnse nederzetting uit de tweede eeuw na Christus, met de Romeinse bouwwerken, zijn nog steeds te zien.

Archeologisch Museum

De oudste vondst in Leartes, een inscriptie in de Fenicische taal, dateert van de zevende eeuw voor Christus. Samen met een militair diploma, van 138 jaar na Christus, worden deze tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Alanya.

Ook zin gekregen om hierheen te gaan, maar je weet niet hoe. Wij helpen je graag! Laat het ons weten in een reactie of stuur ons een mailtje.

En als jullie al geweest zijn, zouden wij graag jullie ervaringen willen horen!


Dimcayi view

Nog even verder ‘dimmen’ bij de Dimçayı

De Dimçayı is een rivier, op ongeveer 6 kilometer van Alanya, die ontspringt in het Taurusgebergte en na zo’n 60 kilometer uitmondt in de Middellandse zee.

Je kunt de Dimçayı heel makkelijk bereiken per bus of taxi. Ook kunnen wij je op weg helpen met een betrouwbare service.

Dimcayi

Aan deze rivier hebben zich vele restaurants gevestigd. Allemaal kenmerkend door tentjes op of langs het water. In deze tentjes zit je op kussens op de grond met een tafel in het midden. Het is een soort picknick idee. Een ober komt langs om de bestellingen op te nemen. Dus wat jij nu nog moet doen is chillen! Een aanrader is het ontbijt menu ‘serpme kahvaltı’. Dit is een zeer uitgebreid ontbijt met veel verschillende gerechtjes.

Dimcayi ontbijt

Naast de tentjes staan er ook normale tafels en stoelen in het restaurant gedeelte en hebben sommige ook tafels en stoelen in of bij het water staan. Overal staan er wel een aantal ligbedjes in de zon, voor de zonaanbidders onder ons. Ook aan vermaak is gedacht, glijbanen, springplanken, hangmatten in het water en touwen waar je aan kunt slingeren zijn aanwezig. Deze zijn misschien niet overal aanwezig, maar schroom niet om een kijkje te nemen alvorens je ergens gaat zitten.

Tijdens de zomermaanden wordt hier vaak gestopt tijdens excursies, zoals een jeepsafari, voor een lunch. Het kan rond lunchtijd dus tijdelijk extra druk zijn.

Stuwdam

Het water van de Dimçayı is koud! Sinds december 2008 is de stuwdam in gebruik en het water wat vanaf daar verder stroomt richting de Middellandse zee ziet geen zon en heeft zo geen kans om op te warmen. Aan de ene kant heel fijn als je wilt afkoelen tijdens een hete zomerdag, maar zodra het kouder is, is zwemmen in de Dimçayı geen optie voor de meesten! Gelukkig hebben sommige restaurants daar een oplossing voor bedacht. Een heus zwembad met warmer water 😉

Vergeet tijdens een bezoek aan de Dimçayı niet te genieten van de schitterende omgeving. Dit is meer dan de moeite waard. Mocht je tijd over hebben, rij dan eens een stuk verder omhoog naar het stuwmeer. Dit prachtige uitzicht moet je gezien hebben! Voorheen woonden daar nog mensen en als het water gezakt is, zie je hier nog steeds enkele huizen staan.

Bij de Dimçayı kun je zelf bepalen hoelang je blijft. Je betaalt alleen voor wat je hebt gegeten en gedronken. Zo kun je er een hele dag vertoeven, maar ook enkele uurtjes. Wat ook erg leuk om te doen is, is een bezoekje aan de Dimçayı te combineren met een bezoekje aan de Dim Cave.

Wat vonden jullie van de Dimçayı? Laat het ons en anderen weten in een reactie. Ook kun je reviews schrijven en lezen op Tripadvisor.


Dim cave

Even lekker ‘dimmen’ bij de Dim Cave

Er bevinden zich in Turkije ongeveer 3000 grotten. De Dim Cave, die zich ongeveer 11 kilometer vanaf Alanya bevindt, is de eerste grot die geopend werd voor bezoekers.

Ben je het strand en de zon even zat, dan is een uitstapje naar de Dim Cave zeker aan te raden. Er zijn verschillende excursie bureaus die deze trip aanbieden, maar hoe leuk is het om gewoon zelf op pad te gaan. De Dim Cave is namelijk vanuit Alanya makkelijk te bereiken met de dolmuş of de taxi. Uiteraard is dat laatste iets duurder, maar misschien wel iets comfortabeler. Het bezoek aan de Dim Cave is zeker niet duur, namelijk 15 lira.

De Dim Cave is ontstaan uit bewegingen van het water voor miljoenen jaren. Dit water is uiteindelijk verdwenen. Wel stroomt er onder de grot nog water, wat uitkomt in de ‘Dim river’.

Binnen ziet het er prachtig uit, en wat ook niet geheel onbelangrijk is, het is er binnen 18-19 graden. Wat best even lekker is als de temperatuur buiten niet onder de 30 graden komt. De binnenkant van de grot bestaan uit verschillende druipstenen. En aan het einde van de grot is een meer. Dus stop niet halverwege, want dit is heel mooi om te zien.

En als je buiten bent is het zeker nog niet klaar, hier heb je een prachtig uitzicht op de rest van de ‘Dim river’. Wat ook meteen weer een kleine tip is. Combineer de Dim Cave zeker met een uitstapje naar de ‘Dim river” of terwijl de Dimçayı. Hier kun je meer lezen over de Dimçayı?

Ben jij ooit in de Dim Cave geweest en hoe vond jij dat? Laat het ons weten, wij vinden het erg leuk om verschillende verhalen te horen. Ook kun je je eventuele review achterlaten op tripadvisor.

Wist je dat…

• Alleen de bewoners van toen afwisten van het bestaan van deze grot. Jagers gebruikten het bijvoorbeeld als schuilplaats.

• Het fysiek een behoorlijke kluif is. Er zijn namelijk veel trappen, zowel naar boven als naar beneden. Verbaas je niet als je uitgeput weer buiten komt. (En ja, ik spreek uit ervaring 😉 )

• Je ons kan contacten voor meer informatie over deze, en nog meer activiteiten. Misschien kunnen wij jou wel helpen met het plannen van de trip.


Boutique hotels in Alanya

Nu het seizoen weer ten einde loopt, is er niks leukers dan alvast een nieuwe vakantie te plannen. Ooit al eens gehoord van boutique hotels? In Turkije kun je deze in verschillende steden vinden. Ook in de omgeving van Alanya. Voor meer informatie, scroll snel verder.

Wat is een boutique hotel?
Boutique hotels zijn kleine, intieme hotels. Elk boutique hotel heeft een individuele inrichting, in tegenstelling tot de grote hotelketens, is het interieur van een boutique hotel uniek. Sommige boutique hotels gaan soms zelfs zo ver dat elke kamer of suite een andere inrichting heeft. Het grote voordeel van de kleinschaligheid van een boutique hotel is dat je niet als gast wordt gezien, maar dat de afstand naar het personeel kleiner wordt en dus persoonlijker aanvoelt. Vaak benoemen mensen een verblijf in een boutique hotel als thuis komen bij familie.

Boutique hotels in Alanya

The Lemon Villa Boutique Hotel
Een romantisch en traditioneel Turks huis, dat is omgetoverd tot een boutique hotel met prachtig uitzicht vanaf het kasteel.
Locatie: Alanya kasteel
Voor meer informatie over The Lemon Villa.

Hotel Villa Turka
Een gerestaureerd traditioneel Turks huis uit 19e eeuw.
Locatie: Alanya Kasteel
Voor meer informatie over Villa Turka.

Centauera Boutique Hotel
Een gerestaureerd vissershuis van ongeveer 150 jaar oud.
Locatie: Alanya Kasteel
Voor meer informatie over Centauera.

En Vie Beach
Een nieuw gerenoveerd hotel, direct gelegen aan het strand met minimalistisch design en natuurlijke, ruwe elementen.
Locatie: Keykubat Beach in Alanya
Voor meer informatie over En Vie Beach.

Augusto Villa
Een hotel met een interieur die balanceert tussen klassiek en hedendaags comfort.
Locatie: Konakli
Voor meer informatie over Augusto Villa.


Bezienswaardigheden in Alanya

5x bezienswaardigheden in Alanya, die je niet mag missen

De Turkse badplaats Alanya heeft ons meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Het is zeer veelzijdig, heeft een levendige, historische cultuur en authentieke winkeltjes. Met de helderblauwe Mediterrane zee aan de ene kant en het Taurusgebergte aan de andere kant is Alanya van alle markten thuis. De volgende bezienswaardigheden in Alanya mogen zeker niet gemist worden tijdens een verblijf in deze geweldige stad.

Het kasteel van Alanya
Het kasteel bevindt zich op een prachtige locatie, zo’n 250 meter hoog op het rotsachtige schiereiland. Vanaf deze hoogte is het uitzicht fantastisch en is de hele stad van boven af vrijwel goed te zien.

In de 13e eeuw werd het kasteel, in zijn huidige vorm, gebouwd in opdracht van Sultan Alaaddin Keykubat. Het kasteel heeft een muur van maar liefst 6 kilometer lang en rondom zijn er 140 torens, die ervoor zorgden dat er geen indringers naar binnen konden komen. Binnen de muren bevinden zich verschillende gebouwen, waaronder een Byzantijnse kerk.

De Rode Toren
De Rode Toren is volgens velen het symbool van Alanya. Het heeft zijn naam te danken aan de rode bakstenen, die op de vijfde verdieping te vinden zijn.

Ook de toren is in de 13e eeuw gebouwd en diende toentertijd om de haven en scheepswerf in de gaten te houden. De toren is achthoekig, 33 meter hoog en een diameter van 29 meter.

De Damlataş grot
Voor astmapatiënten een must! Door de constante temperatuur van zo’n 22 graden Celsius en de zeer hoge luchtvochtigheid schijnt de grot een heilzame werking te hebben.

De grot is zo’n 30 meter lang en 15 meter hoog en binnen in bevinden zich indrukwekkende stalagmieten en stalactieten.

De Dimçayı rivier
In het binnenland, in het imposante Taurusgebergte, ligt de Dimçayı rivier. Hieraan hebben meerdere restaurantjes zich gevestigd met picknick tafels en kun je zitten op vlotten met kussens. Bijna overal serveren ze hier een authentiek Turks ontbijt, wat je zeker niet mag missen. Ook met een mooie wandeling kun je genieten van de omgeving en het uitzicht.

Boot trip vanuit de haven van Alanya
Een unieke ervaring om Alanya vanaf de zee te ontdekken. Er zijn meerdere grotten die bezocht kunnen worden en soms krijg je zelfs een bezoekje van dolfijnen of schildpadden. Meestal gaat het om een dagtrip en wordt er aan boord een lunch genuttigd, deze zit meestal bij de prijs inbegrepen.

Voor wie er al helemaal zin in heeft, boek een trip of voor meer informatie, ga naar Excursies in Alanya en omgeving.


Must see: Antalya Expo 2016 “Bloemen & Kinderen”

Voor iedereen die in de regio Antalya woont of op vakantie gaat, is de Antalya Expo 2016 zeker weten een dagtripje waard! Uiteraard ook voor de mensen buiten de regio, maar houdt er rekening mee dat je een volle dag nodig hebt om alles op het gemakje te bekijken.

Toen ik hoorde dat er een expo in Antalya kwam, kon ik niet wachten om te gaan. Het is toch een speciale gebeurtenis, een expo in de buurt. Aan de andere kant was ik een beetje sceptisch of het wel echt zo mooi en geweldig zou zijn, als was beloofd. En ik moet jullie nu meteen al zeggen: Ja, dat was het zeker!

Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden, volgen hier mijn 3 hoogtepunten van de Expo;

Science center
Het science center is leuk voor jong en oud. Het is niet alleen kijken en leren, maar je kunt er zelf ook aan de slag. Dit moet je echt ervaren! Mijn favorieten waren:

Het menselijk lichaam. Er ligt een pop onder een scanner, die je heen en weer door de scanner kunt doen en op het beeldscherm zie je de binnenkant van de mens. Via het beeldscherm zijn er uit een aantal opties te kiezen wat je precies wilt zien, bijvoorbeeld de bloedsomloop of de spieren. Heel erg interessant!

Reliëfkaart. Wat ook erg leuk is, vooral voor de kinderen, is een bak met zand waar een reliëfkaart op geprojecteerd is. Door met het zand te spelen ontstaat er land met bergen of zeeën. Erg leuk en leerzaam voor kinderen!

Kindereiland
De naam zegt het al; een eiland voor kinderen. Hier staan een aantal stands waar de kinderen zich prima kunnen vermaken. Zo kunnen ze er verven, kleuren, muziek maken, vliegers maken en nog veel meer. Bij elke stand is begeleiding aanwezig. Let wel op: Niet alle stands zijn voor alle leeftijden.

Naast de stands lopen er ook levensgrote poppen rond. Leuk om mee op de foto te gaan. En wat is nou leuker om dat geschminkt te doen.

Landentuinen
Op de Expo kun je veel landen terugvinden, die elk hun eigen stukje tuin hebben toebedeeld gekregen. Je komt er ogen tekort; enorme bouwwerken van bloemen en groen steken er trots boven uit.

In de Nederlandse tuin – hoe kan het ook anders – staan de beroemde Hollandse koeien. En over welk land zou ik het hebben, wanneer ik een tafereel van hardwerkende arbeiders in een rijsteveld omschrijf..?

Sommige kunstwerken zijn echte showstoppers. Een van mijn favoriete was toch wel de herder met zijn kudde. Zo groot en zo mooi! Ook de wilde dieren, zoals de leeuw en de olifant waren fantastisch. Ik heb zelfs holbewoners en mammoets gezien!

Een goede tip: Zorg voor een goede camera en voldoende geheugen! Zou toch zonde zijn als je iets van dit moois niet kon vastleggen.

Uiteraard is er nog veel meer te doen en te zien. Tegen extra betaling worden er zelfs concerten en optredens gegeven van nationale en internationale sterren. Dus houd de evenementenkalender in de gaten.

Voor iedereen die gaat, alvast veel plezier gewenst!

Meer informatie over de Expo