Expat life

Turkije versus Nederland; Wat zijn de verschillen

Als jullie deze website volgen, dan weten jullie dat wij twee Nederlandse dames zijn die het Nederlandse leven hebben verruild voor het mooie Turkije. Hoe langer wij hier zijn, hoe meer verschillen wij ontdekken tussen Turkije en Nederland, maar nog meer tussen Turken en Nederlanders. Dus hoe leuk is het om een versus editie te maken over deze verschillen.. Let op, dit zijn natuurlijk wel verschillen die voor ons zo zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je na dit lezen misschien wel meer gemeen hebt met een Turk..

– Feitelijke verschillen

• Geloof
Het grootste verschil tussen Turkije en Nederland, feitelijk, is natuurlijk het geloof. Volgens statistieken is rond de 96% islamitisch, terwijl van de gehele bevolking maar 0,9% helemaal niet gelooft. Uiteraard is de manieren van geloven verschillend, en is niet iedereen even pragmatisch. Maar zullen we dit nu eens voor de gein vergelijken met Nederland? Schrik niet, maar daar hangt ongeveer 55% geen geloof aan.

• Politiek
Er zit ook qua politiek een groot verschil. Turkije is officieel nog een parlementaire democratie. Ik zeg nog, omdat het nog moet blijken hoe de staatsinrichting er uit komt te zien, na de verkiezingen in 2019. Ook is Turkije een republiek, wat betekent dat ze een president hebben. Die overigens op dit moment nog ceremonieel is. De uitvoerende macht ligt bij de premier en zijn ministerraad.
Eigenlijk is dit laatste in Nederland een beetje hetzelfde. Nederland is officieel een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel. Het staatshoofd is officiële de koning(in). Maar zijn functie is ceremonieel. De minister-president en zijn regering heeft de absolute uitvoerende macht.
Op dit moment is ook in Nederland discussie over deze staatsvorm en de functie van de koning(in).

– Subjectieve verschillen

• Individualisme
Op dit vlak zijn er grote verschillen tussen Nederland en Turkije. Nederland is zeer individualistisch ingesteld, terwijl in Turkije hier helemaal geen sprake van is. In Turkije is het zorgen voor je naasten heel belangrijk, terwijl er in nederland toch vaak de gedachte heerst van ‘niet mijn zorg’.

• Tempo
Het leven in Turkije gaat een stuk langzamer als in Nederland. In Nederland moet alles snel, snel. Heb je geen tijd om bij te komen, de tijd is schaars. In Turkije nemen ze net even wat extra tijd voor elkaar, doen ze in ieder geval moeite om elkaar vaker te zien.

• Eetgewoontes
Voor mij is het grootste verschil toch de eetmomenten in Turkije. Waar ik ik Nederland vaak bij het ontbijt even snel een broodje hagelslag klaar maakte, gaat dit hier niet op. Zelfs simpel thuis eten is er niet bij. Brood, omelet, jam, Nutella, gebakken worstjes, gebakken hartige broodjes etc. Ditzelfde geld voor de lunch, en eigenlijk ook voor het avondeten. Ik vind dit heel mooi, aangezien je echt tijd maakt om te eten, maar vooral tijd maakt om even een rustmoment met de familie te pakken. Even samen zijn.

Volgende keer

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen tussen Turkije en Nederland. Dus laten we zeggen dat dit pas deel 1 is van die verschillen. Dit betekent dus dat wij graag nog meer van deze blogs willen maken, maar daar hebben wij wel jouw hulp voor nodig! Want hoe leuk is het om met elkaar de verschillen tussen Nederland en Turkije te ontdekken en te schrijven. Dus heb jij nog leuke verschillen, misschien ook wel leuke anekdotes over deze verschillen? Laat het ons weten! En misschien verschijnen deze wel in ons volgende Turkije versus Nederland.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: