Food

Weer tijd voor een heerlijk Turks recept; Pilav

Ga je wel eens naar Turkije op vakantie, dan ken je vast wel die lekkere rijst, die ze bijna in elk restaurant serveren. Dat is dus pilav. Heb je altijd al eens gedacht, die wil ik zelf maken? Dat kan dus nu heel makkelijk, met dit recept.

Wat is pilav?
Pilav is een populair bijgerecht in de Turkse keuken. Dit wordt, bij Turkse gezinnen, zeker drie tot vier keer in de week geserveerd, als het niet vaker is. Pilav komt oorspronkelijk uit het midden-oosten en bestaat uit een graansoort, meestal rijst.

Er zijn verschillende manieren om pilav te maken, maar dit is hoe ik hem altijd maak.
De pilav die ik maak is met vermicelli, en heet officieel şehriyeli pilavı.
Je kunt alle soorten vermicelli gebruiken. Ik gebruik ‘tel şehriye’. Dit is de vermicelli die we in Nederland ook kennen.

Pilav
2-3 personen

Bereidingstijd
Ongeveer 30 minuten

Benodigdheden
2 bekers rijst (geen snelkookrijst)
2 handjes (gerst) vermicelli
Gekookt water
2 (kippen)bouillonblokjes
(Zonnebloem)olie (of boter)

Bereidingswijze
Turkse rijst
De rijst spoelen met water, en even laten staan. In die tussentijd 2 (kippen)bouillonblokjes toevoegen aan een glas water en laten oplossen. Kook water in de waterkoker.

Voeg wat zonnebloemolie toe aan een pan. Als de zonnebloemolie heet genoeg is, dan voeg je de vermicelli toe. Hou de vermicelli in beweging. Op het moment dat de vermicelli bruin wordt, voeg je de rijst toe. Ik doe meestal rond de 2 bekers rijst. Bak de rijst met de vermicelli even om en om in de pan. Doe daarna de kippenbouillon en het hete water erbij. Het water moet ongeveer een centimeter boven de rijst staan. Even roeren en dan het vuur van je fornuis omlaag, voor ongeveer een half uur. De rijst is klaar als al het vocht is opgenomen. Je hoeft dus niets af te gieten.
Tip; Houdt de rijst wel goed in de gaten, als het te lang droog kookt, brandt de rijst aan.

Dit is een basisgerecht en kun je met van alles combineren.
Ook benieuwd hoe wij het combineren? Hou dan onze website in de gaten, er volgen namelijk nog veel meer lekkere recepten.

Heb je, na het lezen van deze blog, de pilav gemaakt? Laat het ons dan weten, wij zijn erg benieuwd hoe het jullie bevallen is! 🙂

En niet te vergeten… afiyet olsun!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.