Antalya,  Ontdek Turkije

Turkse knopenhuizen en de Altınbeşik grot


Knopenhuizen, ook bekend als “Düğmeli Evler” in het Turks, is een unieke en fascinerende toeristische attractie in Turkije. Het is gelegen in de regio Ibradı/Akseki, ongeveer 30 km ten westen van Antalya, en is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke culturele ervaring.


Knopenhuizen staan in een historisch dorp, Ormana, dat bekend staat om zijn unieke architectuur. De huizen in het dorp zijn gebouwd in de 19e eeuw en zijn gemaakt van steen en hout. Ze hebben platte daken met houten balken en zijn versierd met prachtige houtsnijwerken. De huizen zijn allemaal verbonden door geplaveide straten en stenen trappen, waardoor het dorp een charmante en pittoreske uitstraling heeft.

De knopenhuizen zijn gebouwd met een bouwsysteem, die uniek is voor de regio. Hout en droge stenen muren zonder het gebruik van mortel. Dit systeem wordt balk- en droge architectuur genoemd. Het houdt de huizen koel en gezond, en het is zelfs bestand tegen aardbevingen. Er wordt een speciaal soort hout gebruikt, die zonder te verrotten honderden jaren meegaat.

De omgeving

Het dorp is gelegen in een prachtig bergachtig gebied en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. Er zijn veel wandelpaden die bezoekers kunnen volgen om meer te weten te komen over de geschiedenis en de cultuur van het gebied. Er zijn ook enkele uitkijkpunten waar bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Knopenhuizen is het lokale museum. Het museum biedt bezoekers een kijkje in de geschiedenis van de regio en laat zien hoe de lokale bevolking leefde in de 19e eeuw. Er zijn veel artefacten en exposities die laten zien hoe het dagelijkse leven er toen uitzag, evenals informatie over de lokale flora en fauna.

Altınbeşik grot

In de omgeving bevindt zich ook een van de meest fascinerende natuurlijke wonderen van de regio: de Altınbeşik grot. Deze grot is gelegen in het Taurusgebergte en is de op een na grootste onderwatergrot ter wereld. Bezoekers kunnen de grot verkennen tijdens een boottocht die begint bij de ingang van de grot en door de ondergrondse wateren loopt. Tijdens de boottocht kunnen bezoekers genieten van het kristalheldere water en de spectaculaire stalagmieten en stalactieten die zich langs de grotwanden bevinden.

De boottocht door de Altınbeşik grot is een avontuurlijke en unieke ervaring die bezoekers niet snel zullen vergeten. De grot is alleen toegankelijk per boot. Tijdens de boottocht kunnen bezoekers genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van de grot en de omgeving, evenals leren over de geologische formaties die zich in de grot bevinden.

Kortom, een bezoek aan de knopenhuizen en de Altınbeşik grot is een onvergetelijke ervaring voor bezoekers die op zoek zijn naar een authentieke culturele en avontuurlijke ervaring in Turkije. Het dorp is een uniek voorbeeld van de lokale architectuur en cultuur, terwijl de grot een spectaculair natuurlijk wonder is dat niet mag worden gemist. Zou je dit niet willen missen? Er zijn dagtours te boeken. Mocht je interesse hebben, kun je altijd een berichtje achterlaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *