Ontdek Turkije,  Reistips

UNESCO Werelderfgoedlijst; De meest bijzondere plekjes in Turkije #1

Dat Turkije een prachtig land is met een schitterende natuur en historische bezienswaardigheden weet iedereen, maar wisten jullie ook dat Turkije momenteel maar liefst 17! noteringen heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om het lezen leuk te houden, is de lijst in tweeën gesplitst, maar daarover later meer.

Wat is de UNESCO Werelderfgoedlijst?
UNESCO is de afkorting voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Met andere woorden; deze organisatie heeft als doel het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

De bekendste activiteit van UNESCO is de Werelderfgoedlijst. De locaties op deze lijst bevatten cultureel en natuurlijk erfgoed wat onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld is en deze bijzondere plekken moeten bewaard blijven voor het nageslacht. Op dit moment staan er op de Werelderfgoedlijst meer dan 1000 noteringen, die verdeeld zijn over 165 landen.

Selimiye moskee en zijn sociale complex in Edirne
De Selimiye moskee met zijn grote koepel en vier elegante minaretten domineert in de voormalige Ottomaanse hoofdstad Edirne. Naast de moskee bestaat het complex onder andere uit een overdekte markt, Islamitische scholen en een buitenplaats. Het interieur met Iznik-tegels is tot op heden onovertroffen.

Historische delen van Istanbul
De lange historie van het Romeinse en Ottomaanse Rijk hebben in Istanbul een unieke samensmelting van architecturale bouwwerken achtergelaten. De Europese en Aziatische invloeden zijn hier goed te zien en dat maakt Istanbul tot een zeer bijzondere stad. Een aantal van de hoogtepunten zijn onder andere het Aya Sophia, Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis.

Bursa en Cumalıkızık; de geboorte van het Ottomaanse Rijk
De allereerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk; Bursa. De historische bezienswaardigheden bevinden zich in wat delen van de stad Bursa en in het nabijgelegen dorp Cumalıkızık, die terugleiden tot het ontstaan van het Ottomaanse Rijk.

Archeologisch gebied van Troje
Een van de beroemdste archeologische vindplaatsen te wereld; Troje. De overblijfselen zijn het belangrijkste bewijs van het eerste contact tussen de beschavingen van Anatolië en de mediterrane wereld en met het Trojaanse Paard zouden de Grieken de inwoners van Troje hebben verrast.

Efes (Efeze)
Gedurende de oudheid was Efes een belangrijke haven- en handelsstad van de Griekse Ioniërs. Er bevinden zich nog veel overblijfselen uit het Romeinse Rijk, waaronder de tempel van Artemis, een theather en een indrukwekkende bibliotheek.

Hierapolis & Pamukkale
Pamukkale is met zijn kalksteenformatie een indrukwekkend natuurverschijnsel. Uit bronnen die ontspringen vanaf een 200 meter hoge rots stroomt warm, koolzuurhoudend water over de terrassen naar beneden. De stad Hierapolis bevindt zich rondom Pamukkale. De Romeinen legde hier een badhuis aan om de warmwaterbronnen, die een therapeutische werking hebben, goed te benutten.

Aphrodisias
Als jongste lid van de Werelderfgoedlijst (sinds najaar 2017) bestaat Aphrodisias uit twee delen. Aan de ene kant de archeologische site van Aphrodisias en aan de andere kant de marmergroeven ten noorden van de stad. De stad dankt zijn rijkdom aan de marmergroeven en de kunst die beeldhouwers daarvan maakten.

Meer weten over de UNESCO Werelderfgoedlijst?

Genoten van deel 1 van de UNESCO Werelderfgoedlijst en nieuwsgierig naar deel 2? Hou de blog in de gaten, want deze volgt binnenkort!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *