Unesco Werelderfgoedlijst #2; Nog meer moois in Turkije
Een aantal weken geleden werd het eerste deel van de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst en hier is deel twee. Ook deze prachtige locaties mogen zeker niet vergeten worden. Dus ga er lekker voor zitten en plan meteen een nieuwe trip 😉
Pergamon en het bijbehorende cultuurlandschap
Pergamon wordt beschouwt als een van de meest belangrijke nederzettingen van Anatolië. Hier vind je veel terug uit de Hellenistische, Romeinse en Ottomaanse tijd. Het eerste deel van de stad is de Akropolis bovenop de heuvel. Ook zijn er overblijfselen van verschillende tempels, het altaar van Zeus, een groot theater en bibliotheek te zien.
Xanthos & Letoon
De hoofdstad van het oude Lycische rijk, Xanthos en het aangrenzende Letoon vormen samen een archeologische complex. De Lycische invloeden zijn nog volop te vinden. Naast Lycische teksten in rotsen en op monolieten, vind je ook nog opmerkelijke grafmonumenten en ruïnes van tempels, amfitheater en oude stadsmuren.
Neolithisch gebied van Catalhöyük
Deze neolitische nederzetting bestaat uit twee heuvels, die 20 meter uitsteken boven de Konya vlakte. Er bevinden zich verschillende niveaus van woningen met muurschilderingen, sculpturen en andere artistieke uitingen. Het staat beschreven als de oudste stad ter wereld.
Safranbolu
Deze typische Ottomaanse stad was een belangrijke plaats voor rijke kooplieden. Zij bewoonden herenhuizen, ook wel konaks genoemd, uit de 17e en 18e eeuw. In deze konaks zie je dus de Ottomaanse architectuur terug. Naast deze herenhuizen vind je in Safranbolu ook nog tombes, Turkse baden en een historische klokkentoren.
Hattuşa; hoofdstad van het Hettitische Rijk
De oude bouwwerken zijn zeer goed bewaard gebleven, tempels, koninklijke residenties en vestingwerken. De grootse Leeuwenpoort, die ook in zeer goede staat is, is het meest bekende aspect van de stad.
Nationaal Park Göreme en de rotsen van Cappadocië
Cappadocië is bekend om zijn indrukwekkende grotten, kloven en rotsen van zo’n 40 meter hoog. In de rotsen, die bestaan uit vulkanisch tufsteen, zijn huizen, kloosters en kapellen uitgehakt. De oorsprong van deze huizen gaan terug tot 4000 jaar voor Christus.
Grote moskee en ziekenhuis van Divriği
De stad Divriği werd in het begin van de elfde eeuw veroverd door de Turken. En werd er een moskee met aangrenzend ziekenhuis gebouwd. De geavanceerde techniek van de moskee maakt het tot een uniek bouwwerk.
Nemrut Dağı
Hier staat het mausoleum van Antiochus, van 69 tot 34 voor Christus, die regeerde over een koninkrijk ten noorden van Syrië. Op deze berg vind je ook diverse uitgehouwen kolossale beelden van goden, zoals Zeus, Apollo en Hercules. Een deel van deze stenen wegen meer dan 9 ton.
Cultuurlandschap van het Diyarbakır fort en de Hevsel tuinen
De stad Diyarbakır ligt op een helling aan de oever van de rivier de Tigris. Al sinds de Hellenistische tijd zijn Diyarbakır en het omliggende gebied een belangrijk centrum. Het fort omvat het binnenkasteel, oude stadsmuren van 5,8 kilometer lang, vele torens, poorten en 63 inscripties uit verschillende tijden en de Hevsel tuinen.
Archeologische site van Ani
De van oorsprong Armeense stad ligt ingeklemd tussen een diepe kloof en de grensrivier Arpaçay. Ani ligt op een 1300 meter hoog plateau en er zijn zeer veel ruïnes van kerken, kloosters en kathedralen. De stad werd destijds: De stad van duizend-en-één-kerken genoemd.
Wachtlijst
Naast deze 17 noteringen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft Turkije op dit moment nog 71 locaties op de wachtlijst staan, waaronder ons mooie Alanya. Alanya staat al op de wachtlijst sinds 25/02/2000. Wanneer en of deze goedgekeurd worden ligt aan het besluit van het Werelderfgoedcomité.