Expat life,  Praktische informatie

Wanneer verlies ik mijn Nederlandse nationaliteit?


De vraag “wanneer verlies ik mijn Nederlandse nationaliteit” komt vaak voorbij. Het is misschien ook wat onduidelijk, zeker wanneer je in het buitenland woont en wanneer je naast de Nederlandse nationaliteit ook nog in het bezit bent van een andere nationaliteit, in ons geval de Turkse nationaliteit.


De Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen

Wanneer je meerderjarig bent, kun je op meerdere manieren je Nederlandse nationaliteit verliezen. Ook jouw minderjarige kinderen kunnen hun Nederlandse nationaliteit verliezen.

  1. Vrijwillig een andere nationaliteit aannemen.
  2. Buiten het Nederlands Koninkrijk en EU wonen.
  3. Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit

Vrijwillig een andere nationaliteit aannemen

Wanneer je de keuze maakt om een andere nationaliteit aan te nemen, verlies je automatisch de Nederlandse nationaliteit, maar er zijn 3 uitzonderingen op die regel.

  1. Je bent geboren in het land van de andere nationaliteit en het hoofdverblijf is in het land van de nieuwe nationaliteit.
  2. Je hebt als minderjarige minimaal 5 jaar onafgebroken gewoond in het land waarvan je de nationaliteit wilt aannemen.
  3. Je neemt de nationaliteit aan van je echtgenoot

Buiten het Nederlands Koninkrijk en de EU wonen

  1. Wanneer je als meerderjarige tenminste 13 jaar buiten het Nederlands Koninkrijk of de EU woont.
  2. Wanneer je tijdens die 13 jaar ook een andere nationaliteit hebt.
  3. Wanneer je tijdens die 13 jaar geen geldig Nederlands paspoort bezit of de verklaring ‘het bezit van Nederlanderschap’ aanvraagt.

Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit

Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit kan alleen wanneer je in het bezit bent van een andere nationaliteit. Je kunt een verklaring van afstand van de Nederlandse nationaliteit afleggen bij de Nederlandse ambassade in het land waar je woont. Je bent dan geen Nederlander meer.

Verlies Nederlandse nationaliteit bij minderjarigen

Een minderjarig kind kan de Nederlandse nationaliteit verliezen als de ouder de Nederlandse nationaliteit verliest. Ook kan er bij een verbroken familieband, zoals bijvoorbeeld door herroeping van adoptie, het minderjarige kind zijn Nederlandse nationaliteit verliezen. Al bestaan er voor deze regels veel uitzonderingen. Wanneer het kind 18 jaar wordt, gelden de regels van het verlies van de Nederlandse nationaliteit door meerderjarigen.

Dubbele nationaliteit

Wanneer je naast de Nederlandse nationaliteit dus ook nog een andere nationaliteit bezit, is het dus echt van belang om altijd een geldig Nederlands paspoort te hebben. Een paspoort voor meerderjarigen is geldig voor een periode van 10 jaar. Probeer dus vlak voordat deze afloopt een nieuwe afspraak te maken bij de Nederlandse ambassade in het land waar je woont. Mocht dit om een bepaalde reden niet lukken, zorg er dan zeker voor dat je een afspraak maakt binnen die 13 jaar.

Mensen met dubbele nationaliteit in Nederland

In 2014 woonden er 1.306.274 mensen in Nederland met een dubbel paspoort, waarvan er 312,080 ook de Turkse nationaliteit bezaten. Sinds 6 januari 2014 worden de dubbele nationaliteiten niet meer opgenomen in het bevolkingsregister. Dus wanneer je naast een andere nationaliteit ook de Nederlandse nationaliteit bezit, word je alleen met de Nederlandse nationaliteit ingeschreven.

Woon je in het buitenland en heb je de kans om de Nederlandse nationaliteit te verliezen? Zorg er dan voor dat je altijd in het bezit bent van een geldig Nederlands paspoort!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *