Ontdek Turkije,  Praktische informatie

Welkom Ramazan, de maand van het vasten

Het is weer zover! De jaarlijks terugkerende Ramazan, de maand van het vasten, is weer aangebroken. Dit houdt in dat er niet gegeten en gedronken mag worden vanaf het ochtendgebed tot aan het avondgebed. Ramazan is voor Moslims een tijd van bezinning. Sommigen vullen dat naast het vasten in met lezen uit de Koran en extra ‘luxe’ zoals tv kijken te minderen. Wanneer je nooit in aanraking bent geweest met dit fenomeen, begrijpen we dat het best wat vragen kan oproepen. Een goede reden om er een post op onze blog aan te wagen dus!

Het vasten tijdens de Ramazan is de ultieme beproeving voor de Moslim, dat moge duidelijk zijn. En alhoewel wij zelf niet vasten heeft deze maand ook voor ons als Hollandse vrouwen van moslim mannen inmiddels een waardevolle betekenis. Het staat voor ons persoonlijk symbool als maand van wederzijds begrip en steun en bovenal: onvoorwaardelijke liefde. ’s Avonds (wat later dan normaal) samen aan de iftar (de maaltijd die het vasten verbreekt) en ’s nachts samen even opstaan voor een laatste ontbijtje. Daarbij is overdag overdadig eten en drinken voor de neus van je vastende man natuurlijk iets wat je bij voorbaat al laat, wel zo aardig!

Benieuwd naar wat die Ramazan nu eigenlijk inhoudt? Hierbij een aantal Ramazan feitjes!

• De Ramazan valt elk jaar 11 dagen eerder. Wij, en vele Moslims met ons, kunnen niet wachten tot deze eindelijk weer eens in de wat koudere winterdagen valt. Dat -niet drinken- tijdens warme zomerdagen is een extra beproeving!
• Tijdens de Ramazan moet er, wanneer dat binnen je mogelijkheden ligt, hulp geboden worden aan arme mensen, zoals het schenken van eten of geld.
• Een oude traditie die lang niet overal (meer) in Turkije voorkomt: ongeveer 2 uur voor het ochtendgebed wordt iedereen wakker gemaakt door een trommel, zodat men tijd genoeg heeft voor het ontbijt.
• Vrouwen die menstrueren mogen niet meedoen en moeten dit op een ander moment inhalen.
• Het moment wanneer kinderen mee moeten doen aan de Ramazan is voor jongens rond hun tiende en bij meisjes zodra ze menstrueren.
• Als het vasten expres wordt verbroken, moet er 62 dagen extra gevast worden.
• Op de markt zie je de prijzen van dadels omhoog schieten. Dit komt doordat de dadel een veel gegeten vrucht is tijdens de Ramazan. Veel moslims volgen het voorbeeld van Muhammed, die de eerste 3 dagen dadels, zout en olijven at.
• Teravih Namazı.
Namaz betekent bidden. Dit gebeurt per dag vijf keer: ’s morgens, ’s middags, namiddag, avond en ‘s nachts. De Teravih Namazı is het gebed in de nacht tijdens de Ramazan. Tijdens elke namaz moet men onder anderen een bepaald aantal keer knielen en buigen in de richting van Mekka. Dit is per namaz verschillend: van 4 keer in de ochtend tot 13 keer in de nacht. Met de Teravih Namazı komt daar nog eens 20 keer bij. ‘s Nachts is dat dus in totaal 33 keer. De Teravih Namazı is overigens niet verplicht.
• Elke Ramazan wordt afgesloten met het Suikerfeest, maar hierover later meer…

2 Comments

  • tanteinturkije

    In bodrum wordt er ook getrommeld! Maar niet in alle buurten, dit is namelijk de eerste keer dat ik het mee maak. wij wonen nu in een oud turks volksbuurtje en hier staan ze elke nacht. Het geeft wel een bijzondere sfeer alles bij elkaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *